OlgerCharterresa till Sovjetunionen

För att möjliggöra resan var Greger tillsammans med Sten Hultqvist på ett läger hos Hambreus i Orsa, 7 - 25 juni.

Christer åkte till Kings Lynn i England 13 juni - 17 juli.

15 juni fredag

Vi åkte med Intourist. Första delen av resan skulle ske med Finlandsbåten som avgick från Skeppsbron i Stockholm. Vi var i så god tid för incheckning så den hade inte börjat.

Vi hade satt på Intourist adresslappar på vårt bagage. Vi hade knappt satt ner väskorna förrän det kom en yngre herre (han var inte riktigt nykter) fram till oss och frågade om vi skulle till Moskva. Vi svarade honom givetvis ja och då kom nästa påpekande: De ska morsan också men hon har gått på stan för att köpa ett nytt nattlinne eftersom det skulle med några herrar på resan.

Efter det blev det en del "dösnack". Sedan kom även farsan och han var ännu mindre nykter men vi klarade oss för vidare inblandning. Så småningom kom morsan och möttes av familjen med glada tillrop. Det fick ett hastigt avbrott för morsan sa tyst och sitt där. Så småningom kom reseledaren men det var inte den riktiga utan en reserv som normalt jobbade på intourist kontor. Den ordinarie hade hoppat av i sista stund och det fanns ingen annan i reserv. Hon skulle vara med till Leningrad där även hon skulle hoppa av så vi skulle ta oss hem själva den sista biten.

Vi var 10 stycken i gruppen. Det var ett par från Stockholm (han var sekreterare hos Inga Torsson), en som var terapheft från Stockholm, en kvinnlig läkare från Ryhov i Jönköping, en dam från Södertälje vars dotter jobbade på radiotjänst i Moskva, en dam samt en herre från västkusten. Efter incheckningen gick vi ombord på "Birger Jarl" och vår resa kunde börja.

resvag

Birger Jarl

För att bekanta oss med medpassagerarna lyckades vi komma vid samma bord som läkaren och terapheften. Det visade sig att det var ett bra val för vi höll ihop under större delen av resa.

16 juni lördag

I Helsingfors åkte vi taxi från båtens tilläggsplats till centralstationen. Halvvägs kolliderade vår taxi med en annan bil skadorna blev inte värre än att vi kunde fortsätta till vårt mål.

Vår reseledare talade om för oss att det inte fanns någon restaurantvagn på tåget men man kunde köpa the på tåget. Vi försåg oss med en del proviant så att vi skulle klara oss. Tåget gick från Helsingfors över Viborg Leningrad till Moskva. Det var en rysk liggvagn som vi åkte i. På bordet var det en vacker Lampa. På golvet både i kupen och i korridoren var det äkta mattor. Varje vagn hade två konduktörer, den ene skötte det järnvägstekniska och den andres enda uppgift var att koka thevatten.

Vi delade kupe med paret från Stockholm. Efter några timmars resa kom vi till finskryska gränsen. Där var det inga problem med tullen. På den ryska sidan var det annorlunda. Jag hade fönstret öppet och hann att se att tåget omringades av beväpnade soldater, som undersökte tåget utifrån men även under för att se om det var några gratispassagerare. Från plattformer både framför och bakom tåget fanns eldberedda kulsprutegrupper. Vi fick inte stå och titta länge förrän konduktören kom, drog upp fönstret och drog för gardinen för att vi inte skulle se något. Inne i vagnen kom ett gäng politrucker både manliga och kvinliga. De började med våra medresenärers bagage och blev mycket förvånade när där fanns många nya tröjor. Efter viss tvekan godtogs det. Vi hade frukt med oss och den blev noga undersökt ute i korridoren, samma gällde den reselektyr vi hade med oss. Sämre gick det i grannkupen för där undersökte dom pengarna och en av dom hade mer pengar än vad dom hade uppgivet i tulldeklarationen. Eftersom vår reseledare bara förstod svenska lyckades hon få hjälp av en reseledare för en finsk grupp. Efter mycket diskussion klarades allt upp till det bästa. Efter någon timmas minitiöst letande lämnade politruckerna tåget och vi kunde fortsätta vår resa.

I Viborg stod tåget någon timma så vi hann att växla till oss Rubel. Utöver en rundtur i stan hann vi att gå på ett matställe och få lite lagad mat. Stan gjorde ett dystert intryck, den verkade ganska nedsliten.

Tåget fortsatte och efter några stopp vid stationer var vi i Leningrad. Där var det inte så långt uppehåll. Eftersom vi skulle komma till Leningrad senare under vår resa gick vi inte utanför stationshuset utan nöjde oss med att se oss omkring på stationen. Vi konstaterade att det kopplats på ytterligare vagnar i vårt tåg. Dessa var av betydligt enklare slag, det var inga stoppade säten utan bara träbänkar. Överallt inom området låg det folk på bara golvet och försökte vila tills deras tåg skulle komma. Vid 9 tiden på kvällen fortsatte vårt tåg mot Moskva. Bäddarna i liggvagnen var bekväma så det gick att sova större delen under natten. Det var ganska enfomigt landskap vi färdades igenom.

Moskva

17 juni söndag

Vid 8 tiden på morgonen var vi framme i Moskva.

På stationen mötte oss en rysk guide som talade en perfekt svenska. Hon tog oss till vårt hotell "Metropol". Det var ganska centralt beläget inte långt till Bolschojteatern och något längre till Röda Torget. Hotellet var gammalt, det fanns hiss med konduktös. Hon beundrade damernas fina kläder och strök på tyget för att känna på kvaliteten.

I varje våning fanns något slags kontor, varifrån all verksamhet på våningen sköttes. Här förvarades bl.a. alla nycklar. Det fanns inga dammsugare så det var gott om personal till alla sysslor. Korridorerna var långa och det fanns bara några toaletter på hela våningen. En morgon mötte Inga Morsan som uppträdde lite egendomligt och på frågan vad hon sysslade med svarade hon att hon stegade avståndet till toaletten så att hon skulle kunna berätta detta för Göte när hon kom hem.

18 juni måndag

Vi gjorde planerade besök i Kreml, Röda torget, Lenins maussuleum, Goum, Rundtur i stan, utställningen "Landvinningarnas moder".

En kväll var vi på Bolsjojteatern och såg Rigolletto, en annan kväll på Kongresshallen. På det senare stället var gruppen splitrad, vi fick bra platser på en sidobalkong. Vi satt mitt ibland en massa ryssar. Våra närmaste grannar lånade oss sin kikare så att vi skulle se bättre. Ytterkläderna hade vi lämnat i en garderob. Det drog en del så i paus gick jag och hämtade Ingas kappa. Vår närmaste granne försökte också göra likadant men det gick inte, att vi lyckades berodde antagligen på att vi var utlänningar. Mannen tog istället av sin kavaj och hängde över fruns axlar.

Röda torget

Röda Torget platsen för jättelika parader.

Till höger ligger Leninmausollet samt längst till höger Kreml med ett överflöd av kupolprydda rikt utsmyckade kyrkor torn och palats. I mitten på bilden ligger Vasilijkatedralen från 1500-talet. Den var under reparation så vi kunde inte gå in i den. Vi kunde dock se genom hål i planken att det var ett jättearbete på gång.

Strax till vänster om katedralen låg avrättningsplatsen från äldre tider. Till vänster utanför bilden låg det statliga varuhuset GUM som upptog ett helt kvarter. Det var flera våningar högt och innehöll en mängd småaffärer där man kunde köpa och sälja saker.

Vid besöket i mausoleet fick vi om vi var där före 10:00 passera förbi den långa kön eftersom vi var utlänningar.

Efter besöket inne gick vi på baksidan där vi bl.a. såg den grav dit Stalin flyttades när han blev förvisad från mausoleet.

När vi stod där såg Inga att Morsan gjorde några underliga armrörelser. Inga frågade henne varför hon gjorde så, då sa hon att Göte hade skickat med en påse frö med sömntutor, som hon skulle så i rysk jord. Hon tyckte att det skulle vara lämpligt att så dem på Stalins grav så nu kommer nog trädgårdsmästaren till Sibirien. En morgon när vi inte hade tidigt program var där och filmade vaktavlösningen 09:00.

Inne i Kreml var det många katedraler.

Kreml

Kreml.

Klocka

Klocka.

Vid många måltider hade vi sällskap av dottern som jobbade i Moskva. Vi passade på och frågade henne efter någon bra restaurang dit vi kunde gå någon kväll. Vi fick beskrivning på några.

19 juni tisdag

Nästa kväll begav sig "vi fyra" oss ut på stan för att leta oss fram till en av restauranterna. Beskrivningen var bra så det var inga svårigheter att hitta krogen. Det var inte någon lyxkrog men vi gick in. Det fanns inget ledigt bord i salen men Inga fann ett bord i ett hörn och flyttade ut det mitt på golvet under tiden vi letade efter stolar. Det gick inte utan vi fick sätta oss i ett hörn och vänta på lediga platser. Vid alla bord satt det fyra stycken, mest herrar. Efter en stund gick två från ett bord varför två av oss fick plats. Efter ytterligare en stund gick ännu en varför de två andra fick plats så vi var fem vid bordet. Vi beställde chaslik smör bröd och vin. Under tiden försökte vi prata med vår bordsgranne. Han kunde inte mer än ryska varför det gick lite trögt men med hjälp av en rysk parlör fick vi fram att han varit på Karelska näset under kriget. Han var inte riktigt nykter och eftersom han pratade med oss var han rädd att hamna i kolgruvorna i Sibirien. Vi fick in vår mat och varje portion var upplagd på särskilda uppläggningsfat och inte gemensamma fat. När vi skulle ta såsen försökte vår granne varna oss för att såsen var stark. Hans teckenspråk var inte svårt att förstå för han krökte armen och pekade på muskeln att han var stark och sedan på såsen Han försökte sedan att få in mer att dricka men det fick han inte och när vi försökte bjuda honom blev han tillsagd att gå vilket han gjorde utan att protester. Maten smakade bra och vi hade en mycket trevlig kväll.

20 juni onsdag

Nästa kväll ägnade vi oss åt att åka tunnelbana i två timmar. Alla stationer är väldigt fint utsmyckade och ingen liknar den andra. Tunnelbanan har många olika linjer och på stationer där dessa korsar varandra går linjerna i olika våningar. Vi åkte bara till nästa station för att sedan ta en annan linje. Det gällde att hålla reda på var vi var. Efter två timmars åkande var vi tillbaks vid begynnelsestationen. Det var mycket billigt att åka varför vi hade stor valuta för pengarna. När vi nästa dag talade om våra äventyr undrade vår reseledare om vi inte kunde ta med henne på en rundtur för hon hade aldrig åkt tunneltåg. Tyvärr hann vi inte med det.

Inom det stora utställningsområdet på Landvinningarnas moder var det mest imponerande i den stora biosalongen. Själva lokalen var rund, åskådarna fick stå i mitten så att dom kunde snurra hela varvet för att se allt. På sidorna några meter upp var biodukarna runt hela varvet. Man upplevde det hela som man var ute i fria naturen. Det var mycket fashinerande.

När vi var i Moskva skickade vi en del vykort bl a till min bror Sven, som då var på en ettårs utbildningskurs vid en Amerikansk robotbas. Kortet hade nått adressaten men var sensurerat bl a hade dom lyft på frimärkena.

Leningrad

21 juni torsdag

Det var nu dags att åka till Leningrad. Resan dit gjorde vi med ryskt inrikesflyg. Planet hörde väl inte till de modernaste, för det fanns ingen högtalaranläggning utan flygvärdinnan fick "ropa" sina meddelande direkt till oss. Antagligen litade dom inte på övertrycket för vi fick plastpåsar att stoppa våra reservoarpennor i. Vi kom fram välbehållna och resan hade tagit en timma.

På flygplatsen mötte oss den lokala guiden. Det var hennes första uppdrag så hon var väl lite nervös, särskilt senare när vi ville ge oss ut på stan på våra egna strövtåg.

I Leningrad bodde vi också på ett centralt hotell. Det märktes att vi hade kommit närmare civilationen, till och med kyparna på hotellet ville ha dricks. I programmet ingick rundturer i stan, besök på Vinterpalatset, teaterbesök samt utflykt till Petershov.

Vinterpalatset

Vinterpalatset.

Under rundturen i staden passerade vi många berömda platser.

Kryssaren Aurora

Kryssaren Aurora.

Fartyget är känt från revolutionens dagar, är numera museum.

Oktoberrevolutionen 1917 genomfördes den 7 november. Ryssland och övriga Europa hade inte tider.

Dekabristplatsen

Falkonets berömda ryttarstaty av Peter I på Dekabristplatsen

På eftermiddagen gick vi för att se på de närmaste omgivningarna. Vi tog sedan en trådbuss tillbaka till hotellet.(Tunnelbanan var inte utbygg mer än en liten del). Någon station före hotellet ville vi hoppa av för att gå sista biten. Det tog ett tag innan vi övertygat våra medresenärer att vi kunde hitta tillbaks (dom hade hört att vi skulle till hotellet och ville att vi inte skulle stiga av för tidigt). Vi hittade en affär där dom sålde champange. Vi skulle köpa en flaska men det var inte så lätt. Först skulle vi se ut vad vi ville ha sedan skulle vi gå till kassan och betala för att sedan gå tillbaks till disken för att få vår vara. Det fanns ingen kassaapparat utan kassörskan använde en kulram för att räkna ut priset. Pengarna förvarades i en stor trälåda utan fack. För att få vår flaska fick vi tag i en ryss som vi släpade till disken och pekade på flaskan varefter han följde med oss till kassa och talade om vad det var vi ville köpa och därigenom fick vi vårt kvitto och kunde avsluta vår affär.

På kvällen var det teaterbesöket på Kirovteatern där vi såg Maskeradbalen. I mellanaktens paus var jag ute i foatien och stod och tittade på biljettpriserna då jag hörde en välbekant svensk röst bakom mig. Det var Gunnar Emanuel Sträng som var på något besök i Ryssland. Han fick inte veta att jag var där.

Vid besöket i Petershof konstaterade vi att det påminde något om Versei i Paris. Restaurering pågick så alla statyer var nyförgyllda men baksidan av slottet var som en vanlig bakgård.

Petershof

Trapporna upp till slottet Petershof

22 juni fredag

Från Leningrad åkte vi med den rysk båt Baltika.. Den avgick mitt i natten. Efter Helsingfors skulle den vidare till Köpenhamn och London. Vi hade lagt emellan på biljetten och fick en väldigt fin hytt medan övriga delen av sällskapet hade mycket sämre platser. I baren hade inte bartendern något kassaapparat utan förvarade pengarna i en stor trälåda. Han skilde olika valutor åt genom att förvara dem i olika hörn i lådan.

23 juni lördag

Från Helsingfors fortsatte vi direkt med Birger Jarl till Stockholm. Vår reseledare hade lämnat oss i Leningrad varför vi utsåg morsan till vår nye reseledare. Hon var inte pigg på det men gick till slut med på det. Hon hade något fuffens för sig för hon gick och bar på en filt med något i (ikon?) och sedan verkade det som hon hade fäst några flaskor runt livet.

24 juni söndag

Det var tidigt på söndagsmorgonen vi kom till Skeppsbron så det var inte mycket folk i rörelse. Innan vi gick in i tullen sa morsan att det är bara att svamla en massa så går det bra..Vi var först i tullkö och morsan gjorde som hon sa hon började svamla. Tullaren blev irriterad och frågade hur många vi var i grupp, sen sa han räkna in 10 st och försvinn. På kajen stod Göte och sonen och väntade och nu var dom spik nyktra. Vad Morsan hade i filten och runt kroppen fick vi aldrig veta.

Summering

Resan kostade 1748 kronor för oss båda.

I priset ingick resan samt tillägg för 1 klass båtplats Leninggrad - Helsingfors, med 122 kronor samt visering för båda med 14 kronor. Inkvartering i dubbelrum samt tre måltider per dag och frukost på den ryska båten.

Rubeln fick ej införas eller utföras. Kursen var 100 kronor för 17.35 Rubel.