I slutet av september frågade vi Maria om hon ville följa med till Island under skollovet. Eftersom hon gärna ville åka ordnade vi resan genom Big Travel på Väderkvarnsgatan. Avresan bestämdes till lördagen 30 oktober med återkomst torsdagen 4 november som hotell valde vi Grand hotell Reykjavik.
Island , som är Europas näst största ö ligger strax söder om norra polcirkeln. Vid mitten av Nordatlanten där den varma Golfströmmen från söder möter kalla vindar från norr. Islands högsta punkt ligger på södra delen av Vanajökull, den heter Hvannadalshnukur och är 2119 meter hög.
Island ligger på vulkanisk berggrund som fortfarande är aktiv. Flera av vulkanerna är fortfarande aktiva bland annat har Hekla haft flertal utbrott, det senaste 1881. Heklas högsta punkt är 1491 meter hög. Ön Surtsey bildades vid ett utbrott som började i november 1963. Detta utbrott varade till 1967 under tiden som öarna lilla Surtsey och Christmes islad bildades.
Westmannaöarna hemsöktes 1973 av ett stort utbrott varvid de 5000 innevånarna tvingades lämna ön under dramatiska förhållanden. Hela ön täcktes av ett ända till 80 meter tjockt lager av lava och aska. I dag har befolkningen återvänt till ön och byggt en ny stad.
Vattnajökull hade ett utbrott i december 1998 som mätte 5,6 på richterskalan.
Enligt gamla hävder kom några irländska munkar till Island i början av 800–talet. De första permanenta nybyggarna kom från Norge år 874. Norrmannen Ingolfur Arnarson slog sig ner på en plats han kallade Rökviken efter den geothermala ångan som kom ur marken. Ännu i dag värms hus och anläggningar med denna ånga.
År 930 utropades Island som republik och en riksdag som kallades Allthingi, världens äldsta parlament. Island förblev självständigt till 1262 då en union med Norge bildades under den norske kungen. Under senare delen av 1300-talet bildades en union under den danske kungen.
10 maj 1940 okkuperade brittiska styrkor Island. I juli 1941 kom Island under Amerikanskt styre den 17 juni 1944 utropades island till en självständig republik.
Reykjavik blev utsedd till år 2000 kulturhuvudstad.
Lördag 30 okt körde Eva och Christer oss till Arlanda. Incheckningen gick fort. Planet var en Boing 757–200 som var fullastat, trots det avgick i rätt tid. Under resan serverades middag. Vi anlände till Reykjavik utan försening.
Vi fick vårt bagage bland de sista så flygbussen var nästan fullsatt. Utanför terminalen fick vi en försmak på vädret nämligen blåsten. Blåsten var ganska kraftig men solen tittade fram ibland, det var + 1 C.
Island har ingen vintertid så vi fick flytta fram klockan 2 timmar.
Första busstoppet blev vid hotell Loftleider, där flertalet steg av. Bussen fortsatte sedan till de olika hotellen. Vi var framme vid Grand hotell vid femtiden.
Vi var de enda som skulle bo på hotellet varför incheckningen gick fort. Vi fick ett stort rum på tredje våningen med fin utsikt mot de snöklädda bergen på andra sidan viken. På kvällen gick vi ner i hotellets trevliga matsal och åt. Eftersom vi var trötta efter dagens resa gick vi tidigt till sängs.
Till söndagen hade vi beställt platser till dagens sightseeingtur i Reykjavik. Turen startade kl 13 och vi hämtades vid hotellet 15 min före. Samlingsplatsen var vid hotell Loftleider vid inrikesflygplatsen. Efter bara några minuter blev första stoppet vid det stora vattentornet Pärlan.
På toppen av de stora runda vattentankarna fanns det en rund kupolformad restauranten byggd. Byggnaden var flera våningar hög och från terrassen runt övre delen av kupolen kunde man se hela Reykjavik med omgivningar. Strax innanför entreen fanns en fontän. Denna kunde utlösas på mekanisk väg och en vattenstråle bildades som nådde nästan ända upp till taket.
Färden fortsatte till de östra delarna av staden och vi passerade Arbär musem och kyrka. Nästa stopp blev vid en stor sportanläggning med bl a Botaniska trädgården, djurpark stor sportarena samt Laugardalur simanläggning. Det fanns flera pooler för olika aktiviteter. Uppvärmningen skedde genom att man utnyttjade värmen från de underjordiska källorna. Trots att yttertemperaturen var på 0 grader och poolerna inte skyddades av tak var det mycket folk som badade. Vi var nu inte så långt från vårt hotell.
Vi stannade för ett besök på Asmundur Sveinssons Skulpturmuseum. Sveinsson var en av pioniärerna bland Islands skulptörer. Han levde 1893 – 1982. Den unika byggnaden ritades och byggdes av honom själ 1942 – 1950.
På vägen mot centrum passerade vi Höfdi Municipal Reception house. Det är ett trevånings trähus som ligger nere vid stranden. Det ligger helt isolerat långt från övrig bebyggelse. Det var här Sovjetunionens president Gorbachov och USAs president Rounald Reagan möttes 1986.
Mitt i centrum ligger sjön Tjörnin med avlopp ut i hamnen. På ömse sidor ligger parkanläggningar. Här finns en staty av den förste inbyggaren Ingolfur Arnarson. Den är skulpterad 1924 av Einar Jonsson. Strax intill ligger ett oansenligt vit och svart byggnad. Det är en av stans äldsta byggnader. Den är byggd 1761 – 71. Från början var det fängelse men blev senare en statlig byggnad. I dag är det presidentens residence. Framför står det en staty av Christian IX av Danmark. I händerna håller han dokumentet med Islands första konstitution fastställd 1874.
Inom området ligger även Mac Donalds och i trädgården finns Reykjaviks äldsta träd, det planterades 1886. Bland övriga byggnader inom området märks Domkyrkan byggd i sten och invigd 1796.
Vid sidan av kyrkan ligger parlamentsbyggnaden, Althingi Det har legat där sedan 930 med några korta avbrott. Det är det äldsta parlamentet i världen. Som minne av Islands självständighetsdag 17 juni 1944 finns en staty av Jon Sigurdsson pionjären för självständighet.
Vid slutet av Skolavördustigur uppe på höjden ligger Hallgriskyrkan. Det är Islands största kyrka. Den är uppförd i sten under 1940-talet och har fått sitt namn efter prästen och författaren Hallgrimur Petursson, som levde på 1600 talet. Eftersom kyrkan är stor och ligger högt syns den på långt håll och är ett bra riktmärke.
Sightseeingen avslutades med en rundtur i hamnen samt ett besök inom universitetsområdet innan bussen körde oss tillbaka till vårt hotell.
Måndagens utfärd gick till Blå Lagunen. Resan började med att vi körde genom staden Hafnarfjördur. Staden är byggd i ett vidsträck lavaområde i en vik. Det är en stor hamn med bland annat flera flytdockor. Har man tur kan man få se valar i viken. Vi hade inte tur. I staden har man bevarat många gamla vikingaseder på vikingakrogen nere vid hamnen. Färden fortsatte mot Keflavik.
Någon mil före flygfältet tog vi vägen mot Grindavik. Innan vi kom fram till staden såg stora moln av ånga.
Vid Svartsengi energianläggning tar man det varma vattnet från meters djup och utnyttjar det som som fjärrvärme. Till de anlagda poolerna kyler man ned vattnet till lagom temperatur för utomhusbad hela året. Djupet i bassängerna var ung en meter. Det fanns några öar dit man kunde gå på anlagda gångvägar. Anläggningen har byggts ut med en restaurant. Denna invigdes i sept 1999.
Efter ungefär en timmas uppehåll för bad åkte vi ned den lilla fiskestaden Grindavik. Det fanns en liten trevlig restaurant där det var förberett med lunch.
Färden fortsatte genom lavalandskapen runt udden Reykjanes till fågelklipporna vid Hafnarberg. Här var det stora branta klippor med flera små öar utanför. Det var för sent på säsongen för att uppleva det rika fågellivet. Det blåste mycket kraftigt och det gick höga vågor.
Nästa stopp blev vid Hafnir Aquarium där det fanns flertalet av de fiskar som finns runt Island. Rundturens sista stopp var flygplatsen dä nästan hälften steg av för att lämna Island med flyg.
Vi hämtades vid hotellet före kl 9 på tisdagen för att åka rundturen Gyllene cirkeln. Det var en minusgrad, det hade snöat under natten så det var vitt på marken. Solen sken från en molnfri himmel. Det blåste mindre än vanligt.
Eftersom det bara var nio deltagare skulle vi åka i en mindre buss. Avresan blev fördröjd eftersom guiden inte kom. Vi fick en ny förare som samtidigt var guide. Jag tror inte vi förlorade på byten. Han talade tydlig engelska och pratade nästan hela tiden. Han var duktig chaufför i det hala väglaget. Det verkade nästan som han hade tre händer. Han höll i mikrofonen med en hand, pekade med den andra handen samtidigt som han skötte ratten med en tredje hand.
Resan började i östlig riktning uppför berget där första stoppet blev en utsiktsplats. Där kan man vid klart väder kunde se Vestmannaeyjar och Surtsey, ön som blev synlig vid vulkanutbrottet nov 1963. Vädret var något disigt vid soluppgången men vi kunde dock skönja konturerna av den stora ön.
Vid byn Hveragerdi stannade vi vid anläggningen Edens lustgård. Med hjälp av jordvärmen odlar man frukt och grönsaker i de stora växthusen. Färden fortsatte sedan vidare norr ut mot Gullfors.
Nästa stopp blev vid den slocknade vattenfyllda kratern Kerid, som bildades för 7000 år sedan. Runt om i hela området finns ett mångfald av sportstugor.
Färden fortsatte till biskopssätet i Skalholt. Det var en gång Islands kulturella centrum. Bland sevärdheterna fanns kistan med kvarlevorna av biskopen som det var dånardags för 1211.
På vägen till Gullfors passerade vi genom Geysirområdet. Vattenfallet är ett av världens vackraste. Bredden av fallet är 70 meter. Till den övre terrassen är det elva meter till den nedre delen är det tjugofyra meter. Fallet slutar i klyfta och älven Hvita fortsätter sedan mot kusten.
På återvägen stannade vi vid gejsern Strokkur. Den skickar upp stora kokande vattenkaskader 40 meter upp i luften. Det var förberett för lunch vid hotellet bredvid källorna.
Vi passerade genom flera jordbruksområden. Man höll på med höstplöjningen. Vid höskörden använde man samma teknik med stora rullar som hemma.
På många platser såg vi mängder av islandshästar. Det finns 60000 hästar på Island. Eftersom den stora turistsäsongen var över lät man hästarna gå ute och beta. Det fanns även mycket får. På några få platser såg vi även kor.
Det fanns många kyrkor och kyrkogårdar på landsbygden, till och med vid ensamma gårdar fanns det en liten kyrka.
Dagens sista besök var vid Pingvellir nationalpark. Här bildades världens äldsta parlament Alltinget år 930. Alltinget var kvar till mitten av 1800-talet då det flyttade till Reykjavik.
Färden gick på små smala krokiga vägar över Laugarvajn till norr om Islands största sjö Pingvallavatn. Här påminner terrängen i väster om Amerika och i öster om Asien. Mitt emellan de båda kontinenterna går en djup ränna i lavan. Denna spricka vidgas årligen någon centimeter.
När vi närmade oss Reykjavik i solnedgången kunde man på långt håll se Hallgriskyrka.
När vi tittade ut på morgonen var det vitt på marken och det kom fortfarande snöblask. Vi skulle göra en promenad i Reykjaviks centralare delar och se om vi kunde finna något att köpa som presenter. vi väntade till eftermiddagen och då var det uppehållsväder och solsken. Inte lång från hotellet tog vi en buss in till centrum.
Vi gick den stora affärsgatan och konstaterade att allt var mycket dyrt bl a kostade en liter mjölk fjorton kronor. Det blev inga stora affärer. Vi hittade en Mac Donald och konstaterade att en hamburgare med pomfrite samt coca cola kostade 85 kronor.
På kvällen gick vi tidigt till sängs för det var tidig avresa.
Väckning klockan fyra på torsdagen. I matsalen var det framdukad frukost. Bussen hämtade oss strax efter fem för färd till flygplatsen. Incheckningen gick snabbt och vi fick veta att avresan var försenad 15 minuter.
Terminalen är ganska liten och det mesta du kan handla taxfree är tröjor och liknande. Eftersom planets ankomst var ytterligare försenat blev vår avresa fördröjd motsvarande.
Vi var 30 min sena vid Arlanda. Taxin väntade på oss så att vi var snart hemma.