Olger15 - 23 mars 2000 Resan till Tunisien

I början av mars gick vi till Wing för att boka en resa med avresa i slutet av månaden. Antingen var resorna inställda eller fullbokade. Vi var på väg att ge upp hoppet då vi fick se ett papper med sista-minutenresor, Bland resmålen fanns Tunisien med avresa 15 mars. Det fanns bara en vecka så vi bokade hotell Salem med halvpension.

Fakta om Tunisien

Tunisiens yta är lika stor som en tredjedel av Sveriges yta. Landet har 8 miljoner innevånare, varav 1.7 miljoner bor i Tunis. Floden Mejerda kommer från södra Algeriet och rinner ut i Medelhavet norr om Tunis. Berget Djedel Chambi är fortsättning av Atlasbergen i Marocko. Bergets högsta punkt är 1544 meter över havet. I västra delen ligger den stora saltsjön Chott El Djerid. Den uttorkade saltsjön ger i den dallrande luften upphov till hägringar och har förvillat många karavaner. Platsen kallas Djävulens badkar. Här ligger många av Tunisiens oaser med hundra tusentals dadelpalmer.Den mest berömda oasn är marknadsplatsen Togeour Douz.

Norra delen av landet är ett jordbruksområde med mycket stora olivodlingar. I nordvästra delen finns stora områden med korkek, Motorvägarna har god standard. För att åka på delen mellan Sousse och Tunisien måste man betala vägskatt. I den södra delen sponsrades vägarna av Kaddaffies Libyen. Genom bojkott har Libyen ingen möjlighet att utnyttja sina egna hamnar. Kadddaffie erbjöd sig att bygga och underhålla vägarna i södra regionen mot att få utnyttja hamnarna i norra Tunisien.

Kartago anlades av feniciska kolonister från Tyros 814 f.Kr. Sedan 600 f. Kr. var Kartago den ledande staden på Afrikas nordkust och behärskade genom sin flotta hela västra Medelhavet med kolonier på Sicilien, Sardinien, Korsika och i Spanien. Genom ovänskap med Rom om herraväldet utbröt Första Puniska kriget (264 – 241 f. Kr.) där Kartago förlorade Sicilien. Vid det andra Puniska kriget (218 – 201 f. Kr.) förlorade Kartago sin politiska och militära makt i västra Medelhavet. Vid det sista Puniska kriget (149 – 146 f. Kr.) lät Scopio i grund förstöra Kartago. Sedan 800-talets början lydde landet endast nominellt under kalifatet I Bagdad och regerades av infödda dynastier. År 1881 blev Tunisien genom Bardo-avtalet ett protektorat under Frankrike till 20mars 1956 då det blev en självständig. 25 juli 1957 utropades Tunisien till republik med 23 guvernorat. Guvernörerna tillsätts av presidenten. Religionen i Tunisien är islam.

Resan

15 mars, taxi kl 04:30 till Arlanda. Långa köer men snabb incheckning. Vi flög med Brittania Boing 747. Planet var inrett för 225 passagerare, vilket innebar extra litet benutrymme samt bara tre toaletter. De flesta andra bolagen tar bara 210 passagerare. Vi fick platser på var sin sida av mittgången på rad 38 vid utresan samt rad 40 på hemresan. Bolaget bjöd inte på något slag av förfriskning men däremot var det filmvisning större delen av resan. Vid början och slutet av resan visades lägesangivelser så man kunde följa med var vi befann oss och beräknad ankomsttid! På utresan serverades frukost och på hemresan middag.

Planet landade trots 30 min sen avgång något före angiven ankomsttid. Planet ställdes upp på plattan och vi åkte buss till terminalen. Tullen passerades snabbt och vi blev visade väg till bussen. Där fick vi vänta för det var mycket bagage. Det var många golfbaggar och dessa skulle gå med extra transport. Dessutom saknade två par sina väskor (dessa kom fram under veckan). Transporten till vårt hotell, Salem, tog 30 min. Vi fick rum i första våningen. Det såg lite dystert vy för vi fick gå en halvtrappa ner i källaren! Rummet var det inget fel på. Vi hade en terrass med sittplatser och en liten trädgård med bl pelargoner, ringblommor och krasse.

Salem

Hotell Salem.

En av Tunisiens största högtider infaller vid denna tid. Man firar följande händelse i bibeln: Gud sade till Abraham att han skulle offra sin son. Abraham lydde Guds befallning men just när han skulle tända bålet sa Gud att han visat sin lydnad till Gud och inte behövde offra sin son. Denna händelse firas i Tunisien så att varje familj skaffar ett får som får gå i trädgården. På fredagen offrar man sedan fåret.

Moske

Moske i Sousse.

På eftermiddagen var det en rundtur i Sousse. Vi kom just till centrum när man började fira högtiden. Det var stora trafikstockningar så det tog en lång stund innan vi kom fram. Sousse är Tunisiens tredje stad med 400 000 innevånare och grundades av Fenicierna på 900- talet f Kr troligen före Kartago. Staden var självständig till 500-talet f Kr då den kom under Kartagos överhöghet. Efter Kartagos fall blev staden en romersk koloni. Sousse har utsatts för ett flertal ockupationer På 1100-talet var det normander, på 1300-talet spanjorer och på 1700-talet fransmän. Under andra världskriget bombades staden upprepade gånger innan den befriades i samband med att general Montgomries pansarstyrkor förintade de tyska förbanden inom området. Staden omges av en stor ringmur, som fortfarande delvis finns kvar. Innanför stadsmuren ligger bl a tornet Kharlef Al Fata , som byggdes år 859. Det är 30 meter högt och dominerar citadellet.

Det var inte tid till besök i Medinan utan vi åkte till en mattaffär. Ägaren pratade bra svenska och började med en demonstration av olika mattkvaliteter. Det var hög kvalitet på det som visades och i priset ingick fri leverans till bostaden i Sverige. Rundturen fortsatte norrut förbi vårt hotell till El Kantanoi med en stor marina.

Tunisien har ingen fri spritförsäljning utan denna ske på ett fåtal platser, jfr Systembolag. I matsalen placerades vi med en annan svensk familj vid ett bord för fyra. Middagen var alltid gående bord med många rätter. På kvällarna bjöds på underhållning.

Kartago

18 mars gjordes en utflykt till Kartago. Bussen hämtade vid hotellet kl 06:45. Efter hämtning i Marinan och Hammamet var vi 41 st. Vi åkte motorvägen mot Tunis och passerade vägtullarna. Vi passerade området där engelsmännen under befäl av general Montgomery besegrade och tillintetgjorde de tyska pansarförbanden inom området år 1943. Vi fortsatte direkt till Kartoago och fick först utomhus i anslutning till Byrsa-kullarna en detaljerad genomgång av Katagos historia. Det var Finisierna som kom öster ifrån och grundade staden. Runt staden byggdes en befästningsmur som på bredaste stället var 13 meter hög och 14 meter bred indelat i tre avdelningar. I murarna fanns plats för 500 elefanter, 1000 hästar samt förläggningar för försvarsstyrkorna. Efter tre års belägring stormades och förstördes staden slutligen år 146 f Kr. Inne i själva museet fick vi sedan ytterligare detaljer om Kartagos historia.

Ett par syskon blev osams om makten. Systern Elita blev lovad ett område som täcktes av en djurhud. Hon godtog anbudet Hon skar sönder huden i smala strimlor och på så vis täckte hon ett stort område med det snöre som bildades.

I anslutning till museet finns en katedral, som byggds av Ludvig IX. Under sina korståg i mitten av 1200-talet kom Ludvig till Kartagoområdet. Här fanns det ingen katedral varför han lät bygga en.

Cafe Nattes

Ludwigskatedralen.

Nästa uppehåll blev en stor park i anslutning till presidentpalatset. I anslutning till parken fanns lämningarna av ett stort badhus. Vi fick en detaljerad beskrivning hur badhuset användes. Man var inte bara för några timmar utan man kunde bo där lång tid t o m veckor.

Efter lunchen åkte vi till konstnärsbyn Sidi Bon Said. Flertalet av byggnaderna är målade blå. Enligt sägnen skulle den blå färgen skydda mot de blåögda vandalerna. Byn ligger på en hög kulle och vi skulle nästan högst upp till ett kafe Nattes. Inne i lokalen var het hyllor som vi fick klättra upp och lägga oss till bords sedan vi tagit av oss skorna. Vi serverades sedan kaffe elle the. Som avslutning fick vi prova på att röka vattenpipa.

Cafe Nattes

Cafe Nattes

Det fanns gott om affärer och det var en plats där det inte var fasta priser utn man var tvungen att pruta.

Sista stoppet blev vid nationalmuseet Bardo. Det är ett palats från 1800-talet som varit bejens residens. Där fanns utomordentligt vackra mosaikarbeten, statyer och juveler. Vi var tillbaka vid hotellet kl 18:00.

Dagen efter tog vi en kort promenad till en italiensk glassbar. Det fanns 40 – 50 olika sorters glass att välja mellan

På måndagen tog vi en långpromenad till Marinan. Eftersom det var måndag var Systembolaget stängt. Taxi tillbaka.

På eftermiddagen följande dag var det åska och skyfall som orsakade flera översvämningar. Det blev också strömavbrott på hotellet.

Hemresan

22 mars, vårt flyg skulle inte gå förrän 23:30 och rummet skulle lämnas 12:00. Eftersom hotellet inte var fullbelagt kunde vi hyra vårt rum resten av dagen. Bussen till flygplatsen avgick 21:00 och vi fick veta att vårt plan var 2 timmar försenat. Incheckningen gick snabbt men ingen ändrad avgångstid angavs. Så småningom fick vi gå ombord på bussen men när vi kom fram fick vi vänta med avstigningen i femton minuter. Planet avgick 00:45. Vi kom till Arlanda bara 30 minuter försenade. Taxin till Uppsala var några minuter försenad men det gick snabbt att komma hem.